Byggdagbok

 

Älskade vänner och härliga besökare! Sunday, October 15, 2006

Vi har flyttat! Huset är klart och vi har bott här en vecka nu.

Vi har packat allt i gamla huset och börjat köra allt hit. Jag kan säga att det är bland det allra värsta jag varit med om!
Bilder kommer nog, det lovar jag, men just finns det varken tid eller ork för det. Jag hoppas ni kan acceptera att allt är lite väl snurrigt just nu för att vi ska hinna med denna hemsida!

Vi skriver igen när det värsta lagt sig och flyttstressen ebbar ut.

Kramar från både mig och Nicke!

Fläkten ska upp! Thursday, September 21, 2006

Ikväll har vi jobbat länge…allt för länge enligt vissa hjärnor…Miina-hjärnor…


Dags att åka hem, Miina?! Liiite överkus att först ta sig in i lådan för att sedan lyckas ta i handtaget… :S Nä, tacka vet jag älskade svärfar som gjort ett fantastiskt jobb! Själv lyckas jag inte ens få fast ett handtag i en låda på rätt sida!


Älsklingen skruvar ihop fläkten, Gorenje frihängande fläkt med extern motor som ska installeras i mellantaket. Av någon underlig anledning vill han inte ha hjälp av mig! Hur kommer det sig?!


Fläktfan ska ju upp genom taket oxå! Kan vara bra att skruva fast ställningen och inte bara hänga upp den! Som sagt…dags att åka hem och sova!


Tadaaa! Trots klanterier på vägen, är nu även fläkten på plats och då kan även spishällen få flytta in. Åh, vilket fantastiskt kök jag får!!

Detta inlägg är skrivet i efterhand.

Köket fortsätter Sunday, September 17, 2006


Svärfar, djupt koncentrerad, sågar ut spishällen i vår fina bänkskiva i ek.


Så är köket på plats! Svärfar har avslutat sitt arbete och nu återstår bara finjusteringarna. Luckor till våra 60 cm lådor ska skickas och Nicke kommer att lägga dit dem själv och ovanför dem saknas fortfarande en öppen hylla som ska införksaffas från IKEA. Detta är…fortfarande… norrsidan.


Södra sidan är oxå klar. Utbyggnaden är färdig förutom några lister som Nicke ska lägga i efterhand. Likaså väntar köksfläkten på att bli installerad och hällen ska komma på plats efter att fläkten hängts upp.


Närbild på luckorna och listen under skåpen.

Detta inlägg är skrivet i efterhand.

Nytt kök! Saturday, September 16, 2006

Svärfar har kommit till oss för att byta ut köksluckor och bygga om köket en aning. Ska bli spännande att se vad som händer och hur det blir!


Svärfar och älsklingen min tar loss bänkskivan i bok. Så här ser alltså kökets norra sida ut.


Och så här ser den södra delen ut 2 av de övre skåpen har tagits ner för att ge plats åt ugnsskåpet. Elektrikern har även passat på att flytta elen.


Här ser ni elektrikern, världens mest retsamma lillebror men ack så go! Självklart har han snällt bett storasyrran att hålla i ugnen lite granna…en halvtimme eller så…väldigt obekvämt!! Tur att svärfar räddade mig genom att palla upp ugnen en aning!


Nu är vi nöjda för dagen och detta har hänt på norrsidan! Våra luckor i Vit-ek har kommit upp och skåpen är flyttade samt skafferiskåpet lagts till. 
Nu är vi nöjda för dagen och detta har hänt på norrsidan! Våra luckor i Vit-ek har kommit upp och skåpen är flyttade samt skafferiskåpet lagts till.


Och här är södra sidan. Ugnsskåpet är på plats och utbyggnaden har påbörjats.

Detta inlägg är skrivet i efterhand.

 

Taket är på Tuesday, September 12, 2006

Här kommer 2 bilder på huset utifrån med taket på och plast på dörrarna.


Huset framifrån.


Huset från vägen, i hörnet av Miinas föräldrars tomt.

Detta inlägg görs i efterhand.

Monteringen fortskrider Wednesday, August 30, 2006

Två härliga dygn har flytit förbi och arbetet med huset fortskrider enligt planerna och utan problem (…peppar, peppar…). Idag har skarvarna mellan husmodulerna isolerats, vatten, avlopp och el kopplats till huset. Nu fungerar alltså tex dusch, toaletter, och el (endast i första modullen, resten kopplas på senare). Elinkopplingen som alla här på Åland (med Älvsbyhus) haft stora problem med gick smärtfritt. En timme efter att jag ringde dem i morse var dom på plats kanske dom kände på sig att nu får det vara nog med nojsande av han där Fagerlunds “pojken”. Jag har nämligen nog legat på dem i ett antal repriser för att påminna dem om att jag SKA HA el inkopplat den 30 augusti . Varmt och fint väder har vi haft så även på den fronten har det varit kanonbra.
Montörerna har sagt att dom siktar på att åka hem på lördag så några dagar till får man tillbringa semester under “ledning” och uppsyn. Försöker hinna med lite “eget” jobb i huset mellan varven. I morgon skall jag dra några nya elrör eftersom vi skall bygga om köket lite och bl.a. flytta spis och ugn.
Tack för alla lyckönskningar och hälsningar även från mig!

Huset har kommit!! Wednesday, August 30, 2006

Tack för alla hälsningar! Igår jobbade våra killar på till kl.22 och därför kände vi oss inte riktig mogna för att försöka få igång pappas gamla dator och med ISDN modem försöka få ut bilderna på nätet. Därför kommer bilderna först nu! (Kan ju tillägga att jag suttit här i 1,5 timme för att få upp dem laddade och skrivna. *suckar djupt*)
Titta in under Sidor – Uppsättningen så får ni se bilderna.

Idag har vi, tro det eller ej, fått elkillarna att göra det de ska! Tyvärr har Älvsbytalo haft strul med sina tidigare hus här på Åland, men för oss gick det som smort!

Killarna jobbar på och Nicke är hantlangare. Ska precis ta mig över dit och se vad de gör just nu.
Det känns oerhört stort och konstigt att se sitt hus stå där framför ögonen, utan att inse att det faktiskt är vårt! Det går lixom inte in i min hjärna!

Vi sov hos mina föräldra nu senaste natten, men ikväll gissar jag att vi åker hem till Sund. Åker vi hem kommer en uppdatering även ikväll, annars får ni vänta snällt på att vi får igång pappas dator igen.

*kram på er*

Huset kommer!! Tuesday, August 29, 2006

Idag är den dagen vi längtat efter och väntat på, men ändå kan jag inte förstå att den verkligen är här, dagen D!

Jag kan lixom inte ta till mig att vi i slutet av dagen kommer att ha vårt hus mitt framför ögonen, att kunna gå omkring i de rum som vi ska tillbringa vårt liv i!

Vi ska göra vårt bästa för att kunna uppdatera här på sidan under arbetets gång, så kika gärna in här nu under de närmaste dagarna! Får jag pappas dator att konfigurera med kameran kan jag lägga upp bilder där, men ta det inte som ett löfte!

Nu måste jag skynda mig om jag ska hinna med allt som ska göras! Huset kommer kl.15.30, så håll tummarna för oss!

Helgens arbete Sunday, August 13, 2006

Helgen har gått åt till att avsluta jobbet med hundgården och nu är det faktiskt klart! Eller för att vara helt ärlig, så fattas det än lite grus, men den är fullt användbar.


I slutet av den här veckan grävde killarna ner vår avloppsbrunn.


Gruset är på plats både inne och ute.


Nu ligger även avloppsrören inne i grunden på plats!


Nicke har fått order om att täcka dagvattensbrunnarna med platspåsar och den ordern har han lydit.


Självklart måste jag visa vår fina hundgård! Vi kommer även att bygga varsin hundkoja åt dem, men som sagt, fullt användbar redan nu för kortare stunder!

Titta på fler bilder från hundgården och en liten beskrivning om hur vi byggt den under Sidor – Hundgård.

Nu är det bara 2,5 vecka kvar tills huset kommer. Helt fantastiskt spännande!

 

Mitt i veckan Tuesday, August 08, 2006

Varje dag händer det nya saker på vår tomt. Gruslass kommer och skyfflas på rätt, ledningar och rör dras. Svetten lackar på våra killar och för var dag som går kommer vi närmare det som komma skall. Vårt hus.


Gruset läggs på plats mot skivorna. Dagvattensbrunnarna är på plats.


Här står elskåpet utanför tomtgränsen. Rören ska läggas på plats och ledningar kopplas i. Det är inte långt kvar nu!

Hundgård Sunday, August 06, 2006

Den här sidan är skriven i efterhand, men satt på detta datum för att vi ska veta vad som hände när.

Hjälp så varmt det är! Varför väljer man att måla en dag som denna?! Jo, för att hundarna ska kunna komma med till tomten krävs att de har en plats att vara på när vi t.ex. går till mina föräldrar för att äta lunch och en hundgård byggs inte av sig själv på Åland..tyvärr…


Jag målade, och målade, och målade och målade och när jag såg ett slut på fanskapet och inte hade fler bitar att måla, då sa Nicke glatt “Bra, då kan jag såga upp några till!”. Men för att vara helt ärlig, så var det riktigt kul, bara det inte hade varit så gassande varmt.


Om jag tyckte att det var varmt att måla….ja, då kan ni nog tänka er vad Nicke tyckte om att gräva! Här gräver han hål för pelarna.

Hela helgen jobbade vi på med hundgården och ändå finns det mycket kvar att göra innan den är klar!

 

El och dränering Friday, August 04, 2006

Den här sidan är skriven i efterhand, men satt på detta datum för att vi ska veta vad som hände när.


Nu har Elandelslaget börjat jobba med att få elen till oss och samtidigt ny ledning till mina föräldrar. Den här bilden är tagen från mina föräldrar upp mot “stora vägen”.


Killarna har börjat med dränering och avlopp i denna olidliga värme! Jag måste säga att jag faktiskt tycker lite synd om dem.


Denna bild är tagen från andra hållet, alltså från den del där huvudingången kommer att vara.


Här kommer avloppet ut från huset. Rätt lutning och allt! Bra jobbat, killar!

Sunday, July 30, 2006

Lite bilder från dagens inspektion av grunden.


Grunden växer fram Friday, July 28, 2006

Äntligen har man börjat med grunden. Magnus, som håller i det hela, började igår (torsdag) och beräknar att han är klar i morgon lördag.


Fundamenten lyfts på plats.

Pappa, flickorna och svärfar inspekterar första dagens jobb.

Pappa Nicke inspekterar på lunchrasten andra dagen.

Nu återstår det bara en dags arbete enligt Magnus.

Tack Magnus för utomordentligt arbete. Tack även för ditt sätt att hålla oss underrättade om situationen.

Och så den obligatoriska överblicksbilden.

 

En dag på tomten Sunday, July 16, 2006

Ikväll sitter jag i soffan och känner mig rätt slut i kroppen. Vi har varit på tomten hela dagen och jobbat som små grillade kotletter i sommarhettan!
Vi har kört bort 3 stora högar med ris, vilket tog 3,5 timme, och slagit gräs. Vår dåvarande djungel blev mer lik en bakgård efter dagens arbete!

Måste få börja med att visa vilket fint besök vi gästades av idag!

Rätta mig om jag har fel, men detta torde vara en ståtlig havsörn.
Hela mitt liv har jag haft örnar runt mig. Jag känner mig hedrad över att ha dem vakandes över oss.

Efter allt risdragande var det dags för middag bestående av sallad och grillad korv.


Natalie ville sitta för sig själv vid lektältet. Hon som alltid är så beroende av oss annars har plötsligt börjat göra sig väldigt självständig när vi är på tomten. Det är spännande att se hur hon förändras där.


Pappa och Moalie mumsar. Tänk att mat kan smaka så gott utomhus!


Maten är uppäten och Nicke jobbar vidare. Här är det gräset som trimmas ner till acceptabel nivå.


Här är baksidan av vår gård. En ogenomtränglig djungel enligt mig! Höet är slaget på åkern bakom. Rishögen mitt i bilden är ca 1,5 meter hög.


Ännu en bild på vår djungel. Titta hur högt gräset når på granarna! Gräset är minst 1 meter högt.


För en gångs skull är det min tur att vara med som arbetande på fotot! Här trimmar jag fram klätterträdet.


Resultatet av mitt trimmande! Nu ser det ut som en bakgård igen!


Nicke och jag har tillsammans trimmat fram denna del av gården. Än återstår det någon timmes trimmande dock…


Medan jag jobbade och slet fixade Nicke en piltavla för pausunderhållning. Darrig, trött och oerhört otränad blev detta mitt resultat innan hemfärd. Inte mycket att hänga i julgranen…

Sommarjobb Saturday, July 15, 2006

Vi har tagit det rätt lugnt på tomten den sista tiden och datortiden är i princip obefintlig, men här kommer nu äntligen en uppdatering!


Här öser Nicke sand i lådan medan Natalie skyfflar allt till sin rätta plats.


Dags att bestiga och provleka det nya underverket!


Här ligger en del av grunden som kom för några veckor sedan.


Och här ligger resten! Längre bak syns brunnarna som ska vara till avloppssystemet.


Välkommen till familjen Fagerlunds tomt! På vägen kommer minsta lilla ägarinnan springande.

Räkna, räkna och åter räkna… Saturday, June 24, 2006

Börjar kännas lite småjobbigt att sitta o räkna kostnader hela tiden. Vad skall köpas och vad skall man spara till senare osv.
Fick “gamla” huset sålt förra veckan och det lättade enormt eftersom vi nu har hela finansiering av nya huset fixat plus att det blev några extra slantar som kommer väl till användning
Min snälla far har även beställt nya köksskåpluckor till oss och han kommer att komma över till Åland och bygga om köket åt oss då huset har kommit i början av september.
Dessutom har grunden nu blivit beställd så snart kommer det även att börja synas att det så småningom skall komma att stå ett hus på tomten.

Vi väntar med spänning Monday, June 12, 2006

Nu är matjorden bortgrävd från huset och garaget och vi väntar med spännning på att grunden ska komma. Den kommer att komma tidigare än beräknat, men vi vet inte än om den kommer att läggas upp när den kommer, eller om det sker senare.

Just nu gör vi inte så mycket på tomten förutom att mysa och inspektera grävarnas arbete. Nästa arbetsmoment för oss blir antagligen sen först när jorden är utplacerad. Jag ska gräva ner lite blommor som jag sedan kan flytta nästa vår, men annars är allt lugnt.

Vi har haft en husvisning av det hus vi bor i nu och följande visning är ikväll. Förhoppningsvis räcker det med visningar och någon accepterar priset.

Innan jag avslutar vill jag lägga in en bild på mig själv! Det är så sällan jag fastnar på bild, men här är jag gående upp för vår väg. Det är min mamma som tagit bilden.


Författarinnan och mor i huset.

Vägen har påbörjats! Saturday, May 20, 2006


Igår tog Nicke bort de sista träden som måste bort, så nu är det bara för killarna att gräva!
Vi eldade upp en av rishögarna och sen åkte jag och töserna hem för att sova medan Nicke stannade kvar och sågade upp träden.

Min älskling jobbade rejält och staplade även upp den ved vi fick ur träden.

Idag har grävarna börjat med vägen in till oss och vi promenerade in på tomten längs vår väg!

I hängbjörkars skygd…

Ålänningens sång

Landet med tusende öar och skär,
danat ur havsvågors sköte.
Åland, vårt Åland, vår hembygd det är.
Dig går vår längtan till möte!

Forngravars kummel i hängbjörkars skygd
tälja din tusenårs saga.
Aldrig förgäta vi fädernas bygd,
vart vi i fjärrled än draga
vart vi i fjärrled än draga

När vi kommer till tomten känns det som att komma hem. Jag ser framför mig huset stå där, barnen leka bland träden, vovvarna rusande efter kissorna…jag ser oss leva där! Det känns fantastiskt att det endast är 5 (!!) månader kvar innan vi får flytta in i vårt älskade hus!

Efter att ha strosat runt och avgudat vägen (bilder finns under Sidor – Vägen 20/5-06) packade vi in barnen i bilen…och…upptäckte…

Mysteriet med den försvunna råstenen!! Ringde killarna och frågat varför i hela fridens dagar de tagit bort råstenen! De bidde lixom lite till sig… De lovade att leta fram den imorgon när de fortsätter med vägen.

Angående köket så ser det ut att ordna sig! Nicke upptäckte igår att vi fått tillbaka försäkrings pengarna för huslånet i förra banken, så nu har vi plötsligt råd med kök! *sååå glad*

Kök eller resa Thursday, May 18, 2006

Sitter och funderar som sjutton på hur vi ska göra med köket. Alla lösningar känns lika avlägsna.
Inte sjutton blev det bättre av att mannen ringde och föreslog att vi skulle lämna köket som det är och spara pengarna till en Thailand-resa istället nästa sommar!

Visst, det låter jäkligt lockande, men köket är ju ändå huset kärna, det är där jag kommer att vara mest. Köket är en investering som vi har glädje av i många år.
En resa till Thailand skulle vara fantastisk när vi väl kommit dit, men huga!! Jag som är så fruktansvärt flygrädd. Skulle jag klara av att än en gång stå ut med den jädra panikångesten i ett flygplan och dessutom inte 2 timmar som förra gången, utan minst 9 timmar!!

Ja, vi får väl fundera på det hela.

Tänkte att jag lägge in en bild här på köket så som jag vill ha det. Det är gjort i IKEAs köksplaneringsverktyg, så det är bara för att man ska få en uppfattning om tankarna.

Just när man tror att allt ordnar sig Thursday, May 18, 2006

Gudars skymning så sur jag blev igår!!
Vi mätte skåpluckorna i Ä-talo visninghuset för att veta vilken bredd på luckor vi ska beställa av svärfar och samtidigt kontrollerade vi höjden. Gissa om man blev snopen när det visade sig att de använder svenska mått och inte finska!!

Det innebär att man antingen måste specialbeställa luckor så man får rätt mått, eller så måste vi slita ut alla skåp och lägga in helt nya. *morr*
Jag menar, köper man ett hus från Finland, till Åland, räknar man ju lite kallt med att de ska hålla finska standardmåtten!

Nu ska Nicke ringa direkt till Ä-talo i Finland och prata lite med dem, för av erfarenhet vet vi att vår representant här på Åland inte är lättövertalad till att ringa Ä-talo och ta reda på saker och ting. Det går lixom mycket smidigare att vi sköter det själva.

Ja, det är väl bara att vänta och se vad som händer nu, men nog känns det ju irriterande som fasen!

Nån som förresten vet om man får köpa endast köksluckorna från IKEA eller om man måste köpa hela skåpen av dem?

Lite nytt Monday, May 15, 2006

Jippiiii, lillebror har sagt ja!! Nja, inte till giftermål då nej, utan till att det borde gå att fixa köket så som jag vill ha det. Nu måste vi bara räkna på det och se om vi har råd. På nåt sätt känns det mer okej att vi skippar mitt förslag p.g.a. ekonomin än att det inte är möjligt.

Jag fick precis huset vänt här i grafiken, så att det är rätt väg. Vi kommer alltså att ha ingången till vänster, och inte till höger som det såg ut tidigare.

Idag kom avtalet undertecknat till oss, så nu har vi svart på vitt att husleveransen kommer att ske v.36 +-2 veckor. Tänk, om 16 veckor kommer vårt hus!! *hoppar och dansar* Om en vecka kan jag oxå säga “om 5 månader kommer vårt hus!! Känns helt otroligt att det går så fort allting!

Nu väntar vi på att grävarna ska komma och pumpa ur vatten ur gropen till vattenledningen den här veckan så de kan fylla igen hålet samt lägga spindeln. Samtidigt ska de gräva vägen och förhoppningsvis oxå lägga på grus, men det är kanske att begära lite för mycket. Åländska entrepenörer är…tja…de är ett släkte för sig!

Mattor och tapeter Wednesday, May 10, 2006

I måndags fick vi våra matt- och tapetprover. De kom så här tidigt för att det annars skulle bli mitt i semestertiderna. Normalt ska man bestämma sig 11 veckor innan husleveransen.
Vi var konstigt nog helt överrens, efter lite förklarande till tankegångarna, och gjorde våra val redan första kvällen. Jag har lagt ut bilder under Sidor – Tapeter och mattor.

Just nu sitter jag och tampas med köket. Jag skulle så gärna vilja göra om köket så att man ser ut mot vardagsrummet när man står vid spisen. Tyvärr verkar det helt jädra omöjligt att genomföra. Dumma grej!!
Luckorna till köket har vi däremot kommit överrens om att ska bli bokträ (lite rödaktiga). Enligt feng shui ökar rött, gult och orange aptiten, så nu har vi tänkt att vi ska se om det påverkar oss!

Jag ska fortsätta skissa på köket nu och se om jag hittar någon lösning. Jag vill ju så gärna, men men…
Lite kodande + råsten Sunday, May 07, 2006

Efter mycket svärande, printande och fixande och rättande, och lite till svärande, lyckades jag till slut koda om sidan så att även idiotiska Internet Explorer klara av att läsa allt på rätt sätt!
Nu börjar jag inse varför mina kloka kod-kunniga vänner kan bli så upprörda ibland!

För er som inte själva kodar, kan jag lämna en liten förklaring. När man gör en hemsida, bygger man upp den med kod som visar var allt ska ligga, text, bilder och allt annat. Firefox läser koden och lägger allt där man skriver in det, medan Explorer lägger det lite där det tycker. Den läser helt enkelt koden slarvigt kan man väl säga. Om jag skriver “lägg bilden i högra hörnet” läser den istället “lägg bilden i mitten”. Idiotiskt!!

Så, ni som ännu inte bytt webbläsare, gör det nu! http://www.mozilla.com/firefox/

Den 23 april tog jag och Nicke tag i “mysteriet med den försvunna råstenen”. Vi trodde det var en sten som låg i diket, men när vi väl fått den vänd hittade vi inga nummer på den. Vi letade vidare i en timme ungefär, men hela tiden kändes det för mig som om det var den vi först trodde som var rätt. Till slut gav vi oss på den igen och vände och vred och tvättade och hade oss och ja visst var det den! Vi hittade efter mycket skrapande och tvättande de efterlängtade siffrorna.
Nicke vältrade själv upp den, och enligt honom själv var det “lätt” att bara puffa den på plats.

EDIT: Och för att förtydliga för er som inte vet vad en råsten är, speciellt då för Gocka , så är det en sten som markerar tomtgränsen. Finns inte sånt i Sverige?!

Och så här såg tomten ut just den dagen! Fästingbastunt har jämnat ut marken rejält och förutom grästovor, tror vi inte att det behövs så mycket jobb.

Idag har vi fått grävarna till tomten! De har dragit in vattnet till tomtgränsen och lagt en provisorisk infart för maskiner (alltså inte så pass bra att man kan köra med bil än). Jag kommer att lägga in bilderna under “Sidor”.

Jag fullständigt ääälskar vår tomt!


Snart…. Tuesday, April 25, 2006



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *