Min EDS

Mamma Miiina berättar

Jag lider av Ehlers-Danlos syndrom. Jag har alltid gjort det, men först i juni-09 fick jag min diagnos. Tidigare har alla läkare ansett att mina symptom kommer från Borrelia. Idag anser läkarna att det är mer troligt att allt berott på EDS och att jag förmodligen endast haft en inaktiv borrelia i kroppen som inte givit några större besvär.

Jag har ärvt min EDS av min pappa som liksom min bror är bärare av lindrig EDS. Min farmor är ännu inte diagnostiserad, men enligt Folkhälsans genetiska klinik i Helsingfors lider min farmor och min farmors avlidna syster av relativt kraftig EDS, liksom jag.

För mig har EDS inneburit kronisk smärta i form av daglig huvudvärk, svår kroppssmärta som förhindrat mig från att leva det liv jag velat. Jag har aldrig klarat av att delta i skolgymnastik och har heller inte orkat ta vanliga promenader. Jag har hela mitt liv lidit av övertänjbar hud över magen, även när jag var smal som en sticka innan jag fick barn.

Jag har alltid lidit haft lätt för att få blåmärken och är ett typiskt öronbarn med återkommande inflammationer i öron, bi- pann- och käkhålor upp i vuxen ålder. Jag har förlängd blödningstid p.g.a. faktor 12-brist, vilket ger mig en blödningstid på 21-23 minuter. Jag har p.g.a. detta alltid haft väldigt kraftig och långvarig mens som krävt medicinering.

Smärta

Innan jag började äta LCHF (low carb high fat) hade jag aldrig levt en dag utan smärta. Det låter konstigt och hemskt, men för mig har smärtan alltid funnits med i vardagen som något fullständigt normalt. Det har varit normalt att varje rörelse gör ont. Det har varit normalt att kroppen skriker av smärta efter en dag i pulkbacken. Det har varit normalt att det ilat i leder och ben av smärta efter en storstädning, det har varit normalt att ha ett ständigt dunkande i huvudet mer dovt ibland och mer kraftigt ibland. Det har alltid varit så, jag kände inte till något annat och därför förstod jag heller inte att det skulle kunna vara annorlunda.

En person som lider av EDS som rör sig normalt mellan kök och vardagsrum en dag fungerar som en normal människa som joggar 24 timmar i dygnet utan uppehåll. Detta för att vår kropps muskler alltid måste stabilisera upp våra överrörliga leder. Det innebär att vår kropp aldrig får vila. När vi sover, jobbar våra muskler för fullt för att förhindra lederna att luxera, det vill säga hoppa ur led. Denna eviga muskelaktivitet ger självklart muskelsmärta och värk.

Magproblem

Innan jag började äta LCHF led jag av IBS (colon irritable) vilket gjort att jag alltid haft problem med magen. Jag har haft smärtor, blödande tarmar, diarréer, gallsten, överaktiv lever, svårt att äta mat som gjort mig gasig, svår halsbränna, magkramper, problem med magmunnen, magsår e.t.c. Allt kan tillskrivas EDS.

Överrörlighet

När jag var yngre var jag överrörlig i många leder. Jag såg och förstod det själv. När jag blev äldre blev jag van med min kropp och märkte inte längre att jag använde mig av alla kroppens leder i ytterläge. I oktober när jag kom till fysioterapeut upplyste hon mig om att jag har vänster tumme och vänster axel kroniskt subluxerad, det vill säga konstant ur läge, men inte helt ur led. Vad då? Ser inte alla ut så här?! Gör inte alla så här med sina leder?! Nu började ett hårt arbete med att lära mig stoppa innan jag använde lederna i ytterläge. Istället för att sträcka ut armen för mig på ett normalt sätt efter mjölktetran, skulle jag stoppa 5-10 graders vinkel tidigare. Allt skulle läras in på nytt. Ny telefon införskaffades för att jag inte längre fick skriva sms med tummarna. Idag har jag lärt mig var min överrörlighet finns och jag försöker lära om kroppen för att hitta ”normalläge”. Det är inte lätt, men det måste göras om min kropp ska hålla tills jag blir ”gammal och gaggig”.

Vardagsbekymmer

Ett stort vardagsbekymmer för mig är när handen slutar fungera, d.v.s. när jag tappar saker. Vi med EDS får nämligen inte tänka på annat när vi lyfter saker, för då kan handen glömma bort att greppa och vi tappar det vi haft i handen. Det här är oerhöert frustrerande och jag har för länge sedan slutat räkna hur mycket porslin jag tappat sönder. Sockerskålen är även den en sådan sak som lätt flyger i golv. Jag kan ta sockerskålen och säga något till barnen eller en gäst och vips glider skålen ur handen och jag får ställa mig och dammsuga halva köket. Eller varför inte tappa kastrullen i golv när maten precis ska serveras. Eller tappa ut mjölktetran över hela bordet. Eller tappa pärlhalsbandet precis när de sista pärlorna precis skall träs på, eller varför inte pärllådan när man lyfter den från ett ställe till ett annat så man får sortera om och plocka upp miljoners miljoner pärlor. Ja, listan kan göras lång och känslan av upprivenhet och självömkan är total just när det händer. Tur att jag har en man som snabbt är framme och räddar situationen.

Humör

När jag har ont blir jag arg, ledsen, besviken och deprimerad. Jag blir låg och gnällig och jag blir en plåga för hela min omgivning. Vissa dagar kan jag svälja och tiga, men oftast går det ut över vänner och familj i hårda ord och snäsigt humör. Jag vet att det är fel, men just när det är som värst orkar jag helt enkelt inte med mig själv.

Smärtometer

För att underlätta vardagen för mina nära och kära har jag gjort en smärtometer. Den är uppdelad i ”Smärtfri” 😀 , ”Skönt” 🙂 , ”Normalt” 🙂 , ”Hanterbart” :I , ”Ont”:( och ”Fruktansvärt” :'(. Illustrerat för att även yngsta dottern skall förstå. Smärtometern hjälpte mig enormt när jag hade det som värst i och med att familjen då lättare kunde förstå att det inte var de som gjort något galet, utan att det helt enkelt var en hemsk dag för mig. Innan LCHF kom jag aldrig högre än till Hanterbart. Idag ligger jag på Skönt eller Smärtfri.

Diskbråck

Diskbråck är vanligt förekommande för oss med EDS eftersom kotorna ofta är överrörliga och lättare sliter på diskarana. Själv har jag en disk i nacken och en disk i ryggsluet skadad. I september-09 drabbades jag av ett ganska kraftigt diskbråck i ryggslutet och var helt sängliggande i 3 veckor med 3 veckor på kryckor efter det. Jag har nu kryckor hemma på betalningsförbindelse för att avlasta så snart jag känner liknande smärta igen.

Hjälpmedel

Det finns många hjälpmedel som underlättar vid EDS. Dels pennor och kökshjälpmedel i form av ergonomiska knivar och diverse andra kökredskap, dels kroppsstöd i form av knästöd, handstöd, fingerstöd, ryggstöd e.t.c.


Själv använder jag mig av detta stödbälte som stabiliserar upp min höft, vilket hjälper både rygg och ben.

Jag har även handledsstöd i lycra-material som är helt fantastiskt underbara. Dessa tillverkas i England och används där på alla EDS-barn för att lära kroppen att inte gå i ytterläge. Jag avgudar mina handledsstöd och skulle inte kunna leva utan dem. Tyvärr har jag dem inte på bild ännu, men det kommer, jag lovar. 🙂

Jag använder även Oval-8 som stöd för fingrarna. Bild kommer även på dem.

 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *